Profesorul Robin Dunbar de la Universitatea Oxford susţine, în urma unui studiu – care, ce-i drept, a fost comandat de Guinness – că a vorbi zilnic cu prietenii este, desigur, un lucru bun, dar că, pentru a beneficia de toate efectele valoroase ale prieteniei, bărbaţii ar trebui să se întâlnească în persoană, de două ori pe săptămănă, cu 4 prieteni, şi să întreprindă împreună nişte activităţi, fie că e vorba despre a juca fotbal, fie de a merge la o bere şi a spune bancuri.
Raportul susţine că bărbaţii care menţin în viaţa lor un grup social de prieteni sunt mai sănătoşi, se recuperează mai repede după boli şi tind să fie mai generoşi.
În Marea Britanie, însă, 2 din 5 bărbaţi spun că nu se văd cu prietenii decât o dată pe săptămână, iar o treime dintre bărbaţii nu reuşesc să-şi întâlnească amicii nici măcar săptămânal.
Bărbaţi britanici, arată studiul, petrec aproximativ o cincime din zi interacţionâd social cu persoane din reţeau lor de cunoştinţe – care cuprinde, în medie, 150 de persoane – în principal prin SMS-uri, convorbiri telefonice şi conversaţii pe reţele sociale.
Studiul prof. Dunbar arată însă că bărbaţii au nevoie, de fapt, să interacţioneze ”în persoană” cu prietenii lor, pentru a împiedica erodarea prieteniei şi, ceea ce e mai important, pentru a avea parte de beneficiile asociate cu această puternică legătura emoţională dintre bărbaţi.
În medie, bărbaţii petrec mai puţin de jumătate din timpul lor „social” în cadrul unui cerc restrâns, de patru sau cinci prieteni apropiaţi, iar cercetările sugerează că acest fenomen este legat în mod direct de sporovăiala veselă din cadrul grupului şi de beneficiile acesteia.
Prin studii empirice, s-a constatat că, dacă un grup cuprinde mai mult de 5 persoane, e mai puţin probabil ca acestea să râdă; or, râsul stimulează secreţia de endorfine – substanţe asociate cu o stare de bine – ceea ce ar putea explica tendinţa bărbaţilor de a zăbovi în grupuri de această mărime. Prin urmare, pentru ca un bărbat să se bucure de toate beneficiile prieteniei, cel mai indicat este să se întâlnească, de două ori pe săptămână, cu 4 prieteni care-i sunt mai apropiaţi şi să petreacă un timp împreună cu ei, desfăşurând o activitate oarecare în comun.
Asociaţia neguvernamentală britanică Mind, dedicată sănătăţii mentale, a avertizat că bărbaţii riscă să sufere de depresie din cauza grijilor permanente legate de bani şi de locul de muncă, iar multele ore petrecute la serviciu pot, de asemenea, să aibă efecte dramatice. A petrece timp cu prietenii este considerat un factor-cheie în prevenirea instalării depresiei.
Sursa: Mail Online